news {{formatDate(article.RedactionDate)}}

{{article.TitleDesktop}}

{{article.TitleMobile}}

{{article.Caption}}

{{article.Caption}}

Om valpartijen te voorkomen moet je ervoor zorgen dat je huis ‘veilig’ is. Je veilig gedragen in huis is even belangrijk. Onveilig gedrag is bijvoorbeeld het gebruik van een stoel in plaats van een veilige (trap)ladder om iets uit de kast te halen, losliggende draden of onaangepast schoeisel dragen. 


Enkele tips voor een veilig huis zonder ‘valkuilen’:

  • Zorg voor extra handgrepen (in de douche, aan het bad en het toilet, bij trapjes …).
  • Voorzie alle matten en tapijten van een antisliplaag (zeker die in de badkamer).
  • Zorg voor voldoende strategisch geplaatste lichtschakelaars (bij de trap boven en beneden, bij het bed, bij alle deuren die uitkomen op een gang, buiten bij de voordeur …).
  • Zorg dat de vloer en het pad altijd vrij zijn. (Laat geen schuiven openstaan, zorg voor voldoende ruimte tussen de meubels, laat geen post op de grond liggen aan de brievenbus, ruim gemorste etensresten meteen op, zet geen boodschappentassen op de grond, zorg dat er geen snoeren of draden losliggen, laat geen schoenen rondslingeren …)

Opgelet met sommige medicatie

Voor  wie bepaalde ‘risicovolle’ geneesmiddelen inneemt, is er een groter risico op vallen omdat je bijvoorbeeld suf, slaperig of duizelig kan worden van de medicatie. Ook het nuttigen van alcohol kan deze effecten veroorzaken of versterken. Daarnaast heeft het aantal geneesmiddelen dat je inneemt een invloed op je valrisico. Hoe meer medicatie je moet innemen, hoe groter het risico om te vallen immers wordt. (Vooral vanaf vier geneesmiddelen of meer.).

Welke geneesmiddelen zijn risicovol? 

  • Slaap- en kalmeringsmiddelen
  • Antidepressiva
  • Antipsychotica

Zit je met vragen rond het valrisico door je medicatie? 

Je apotheker kan je hierin bijstaan en samen met jou bekijken hoeveel risico je loopt om te vallen. Indien nodig zal je huisapotheker een wijziging in het innamemoment van je medicatie voorstellen of doorverwijzen naar je arts als blijkt dat bepaalde medicatie beter wordt aangepast om het risico te verlagen.

Stop zeker niet plots of op eigen houtje met slaap- of kalmeringsmiddelen, want dan verhoog je de kans op ontwenningsverschijnselen. Maak een afspraak bij je arts of apotheker om een afbouwschema op maat te bespreken. Denk ook aan alternatieven om je slaap te verbeteren of angst te verlichten en kies zo voor minder bijwerkingen en een betere levenskwaliteit.

Om het aantal ongevallen te verminderen zijn er valpreventieprojecten zoals ‘Week van de Valpreventie’. Die loopt van 21 t.e.m. 27 april 2025 en heeft als doel ouderen, hun familie en alle gezondheidszorg- en welzijnswerkers in Vlaanderen te sensibiliseren en te informeren over val- en fractuurpreventie. Dit jaar staat ze in het teken van ‘Jouw valrisico onder de loep’ en het durven bespreken van je valrisico. In de maand mei gaat je apotheker hier nog een stapje verder in door samen met jou het valrisico te bepalen op basis van je medicatie en in te grijpen waar nodig. 

Folders en andere downloads

{{article.Doc1Title}}

{{article.Doc2Title}}

{{article.CTA1Text}}

Laatst gewijzigd op  {{formatDate(article.UpdateDate)}}

Interessant om te lezen

Toon meer artikels